Dan kravate

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravara je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.). Ovaj je “modni” detalj izazvao veliko zanimanje Parižana koji su oduvijek bili zainteresirani za kvalitetne novitete na području odijevanja. Oni su ubrzo usvojili ovaj novi odjevni predmet koji se nosio a la Croate (‘na hrvatski način’), što je ujedno postao novi korijen francuske riječi cravate.

Naši učenici su sa svojim učiteljicama kroz radionice i izložbu obilježili Svjetski dan kravate, a kako je to izgledalo možete vidjeti na sljedećim slikama:

thumbnail_image2 kravata1 kravata4 thumbnail_image0 (1)bimage1 kravata2 image5 kravata kravata3 image4 thumbnail_image3 thumbnail_image2  thumbnail_image0