Reciklirajte sve, bez obzira na veličinu!–Obilježavanje 5. Međunarodnog dana e-otpada u BiH

Od ~16 milijardi mobilnih telefona koji se koriste širom svijeta,

~5,3 milijarde postati će e-otpad u 2022. godini;

samo mali dio biti će pravilno zbrinut

Ujedinjene nacije procjenjuju da će samo 2022. godine u svijetu biti proizvedeno 24,5 milijuna tona otpada od malih aparata. Ovo je četiri puta veće od težine velikih piramida u Gizi. Zbog svoje male veličine, predmeti poput mobilnih telefona, električnih četkica za zube, tostera i fotoaparata često se mogu pogrešno odložiti i čine 8% cjelokupnog e-otpada koji odlazi u kante za miješani otpad. To znači da gubimo važne sirovine koje sadrže, a koje se ne mogu izvući iz njih. U Europi 1,4 kg e-otpada po stanovniku svake godine završi kao miješani otpad. Osim toga, mali uređaji koji se ne koriste svakodnevno odlažu se u ormare, garaže, podrume, tavane i brzo se zaboravljaju. Kao rezultat toga, prosječno europsko domaćinstvo akumulira 5 kg e-uređaja po osobi.

Stručnjaci očekuju da će se oko 5,3 milijarde mobilnih telefona prestati koristiti ove godine. Naslagani jedan preko drugog s prosječnom debljinom od 9 mm, nekorišteni telefoni bi se podigli na otprilike 50.000 km – 120 puta više od Međunarodne svemirske stanice; jedna osmina puta do Mjeseca. I uprkos njihovom dragocjenom zlatu, bakru, srebru, paladiju i drugim komponentama, koje se mogu reciklirati, stručnjaci očekuju da će većina nestati u ladicama, ormarima ili garažama, ili će biti bačena u kante za miješani komunalni otpad ili biti spaljena. Iznenađujuće je da mobilni telefoni zauzimaju 4. mjesto među malim elektronskim proizvodima, koje potrošači najčešće gomilaju.

Akumulacija mnogih vrsta malih uređaja iz domaćinstva je u središtu je ovogodišnjeg 5. Međunarodnog dana e-otpada, koji se održava danas, 14. listopada 2022.Organizatori su objavili rezultate provedenih istraživanja kako bi otkrili zašto toliko domaćinstava i poduzeća ne predaju otpadnu električnu i elektronsku opremu (e-otpad) na popravku ili recikliranje. Istraživanja od 8.775 europskih domaćinstava u šest zemalja, pokazuju da prosječno domaćinstvo sadrži 74 električna i elektronska proizvoda kao što su telefoni, tableti, laptopi, električni alati, fen za kosu, tosteri i ostali aparati (osim lampi). Od ta 74 proizvoda, 13 se gomila (9 od njih se ne koriste, ali rade, 4 su pokvarena).

5 najviše skupljenih malih električnih i elektronskih proizvoda (po broju komada*), Europa:

1. Mala potrošačka elektronika i dodatna oprema (npr. slušalice, daljinski upravljači)

2. Mali kućanski aparati (npr. satovi, pegle)

3. Mala oprema za informacijske tehnologije (npr. eksterni čvrsti diskovi, ruteri, tastature, miševi)

4. Mobilni i pametni telefoni

5. Mala oprema za pripremu hrane (npr. tosteri, prerada hrane, roštilj)

(* Po težini, odbačene mašine za pranje veša i druga bijela tehnika daleko nadmašuju sve druge vrste e-otpada.)

Top 5 razloga za gomilanje e-otpada bilo koje vrste, u Europi:

1. Možda ću ga ponovo koristiti u budućnosti (46%)

2. Planiram ga prodati / pokloniti (15%)

3. Ima sentimentalnu vrijednost (13%)

4. Možda ima vrijednost u budućnosti (9%)

5. Ne znam kako da ga riješim (7%)

Međunarodni dan e-otpada u Bosni i Hercegovini (#ewasteday)

Prošle godine je preko 170 organizacija iz 78 zemalja širom svijeta podržalo četvrto obilježavanje Međunarodnog dana e-otpada. U Bosni i Hercegovini taj dan obilježavamo posebnim događajima širom države 14. listopada 2022. godine, u organizaciji društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u FBiH.

Ovom viješću Vas također želimo upoznati s tim da se naša škola priključila projektu Zelena revolucija 2 koji se provodi pod pokroviteljstvom ZEOS eko-sistema te od sljedećeg tjedna počinjemo s prikupljanjem e-otpada u našoj školi. Više informacija i fotografija očekujte uskoro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.