Vandalizam

Mnogi će se pitati, kako smo se odlučili baš za temu vandalizam. Nekima će se činiti i kao dosadno i nebitno. Međutim, nažalost u našoj sredini sve češće se susrećemo sa vandalizmom.

Za početak objasnimo pojam vandalizam.

Vandalizam označava namjerni čin koji uzrokuje ili oštećuje javnu ili privatnu imovinu. Pojam dolazi od naziva plemena Vandala. Tko su ti Vandali?

Vandali su Germani i pripadaju istočnoj grupi germanskih naroda. Vandalska plemena bila su poznata po okrutnom ratovanju, pljačkanju i pustošenju. Prema legendi navodno su Vandali u želji za plijenom dva tjedna pljačkali grad Rim, pa je tako ime tog naroda došlo na loš glas.

A što je sa današnjim Vandalima, koji je njihov razlog uništavanja i pustošenja? Naime, u našem selu, pa i u našem školskom dvorištu u zadnje vrijeme sve su češće pojave vandalizma. Događaju se ružne stvari, koje nitko od nas nije očekivao. U kasnim večernjim satima kao da oživi neko vandalsko pleme, koje kruži selom i školskim dvorištem i namjerno uništava imovinu, za koju smatramo da nikome ne smeta. Baš suprotno, to su parkovi, cvjetnjaci, zelene površine, koji nam trebaju biti na čast i ponos. To je naših ruku djelo. Ne tako davno zatekli smo naše školsko dvorište u strašnom stanju. Posvuda opušci od cigareta, limenke i boce od piva, počupano cvijeće, razbacano i pokidano sve. Tko su oni? Je li to bijes prema školi? Nezadovoljstvo? Previše slobodnog vremena? Loš odgoj? Previše je pitanja, a nitko ne daje odgovore.

Mlađim učenicima treba pokazati uzornim lijepim ponašanjem i brigom za okolinu, a ne vandalizmom.

Mi se nadamo da smo ovom našom temom potakli nadležne da se pozabave tim problemom i pronađu rješenje da nas ujutro umjesto otvorenih školskih vrata ne dočeka opet nekakav stravičan prizor.

                                                                                                      Novinarska sekcija

LIRA