Sat kodiranja

preuzmi

Svjedoci  smo kako informatičko obrazovanje postaje svakim danom sve važnije i jedan je od osnovnih izazova 21. stoljeća za koje moramo pripremiti učenike. Naša škola uključila se u jedan od najvećih edukativno-informatičkih programa učenja programiranja poznat pod nazivom Sat kodiranja. 

Sat kodiranja ili Hour of Code je globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta s ciljem demistifikacije informatike i programiranja i motiviranja učenika da razmotre karijeru u programiranju i IT sektoru.

Sat kodiranja organiziran je u tjednu podučavanja informatike: Computer Science Education Week od ponedjeljka 4. do petka 8. prosinca pod vodstvom nastavnika Josipa Mijatovića. Realizacija sata kodiranja odvijala se u kabinetu informatike, a sudjelovali su učenici 5. razreda te učenici 7. razreda.

S obzirom  da je sat kodiranja osmišljen za razbijanje tajni kodiranja i kao dokaz da svatko može naučiti osnove programiranja, za početak naši učenici su isprobali početničke zadatke. Učenici su naučili programirati kroz popularnu igricu Angry Birds, a njihov zadatak je bio pomoći ljutitim pticama da kroz labirint uhvate zločeste svinje, koje su im ukrale jaja. Kroz osnovne naredbe pridruživanja, grananja i ponavljanja postupno su riješavali izazove koji su bili pred njima.
U konačnici, po završetku “tutorijala” učenici su izradili vlastitu igru koju  je potom moguće podijeliti i igrati s prijateljima, a kao nagradu za ostvarene rezultate, svi sudionici dobili su zaslužene certifikate.

Učenje programiranja i kodiranja  djeci pomaže u razvoju vještina rješavanja problema, logičkog razmišljanja i kreativnosti tako da naša škola nastavlja i dalje biti otvorena za projekte iz područja informatičkih znanosti i nadamo se da ćemo naredne godine u ovaj projekt uključiti još veći broj učenika.

Kako je protekao Sat kodiranja u našoj školi možete pogledati ne videu ispod.