Međunarodni dan žena 2022. godine

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka. Na ovaj dan se društvena, znanstvena, politička i ekonomska postignuća pripadnica ženskog spola.

Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena prvi se put pojavila početkom 20. stoljeća za vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su započele javne demonstracije 8. ožujka 1857. godine. Na isti datum su odvijani protesti i narednih godina, te je 1910. godine prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu ustanovila “Međunarodni dan žena” na prijedlog slavne njemačke političarke i revolucionarke Clare Zetkin. Opća skupština Ujedinjenih naroda je 1977. godine pozvala države članice da 8. ožujka proglase službenim UN-ovim praznikom za ženska prava i svjetski mir.

Tako su ove godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u našoj školi, djelatnice pokrenule inicijativu za uvođenje besplatnih higijenskih uložaka koji bi, od ovog tjedna, bili dostupni svim učenicama i djelatnicama škole. Ova inicijativa je uspješno realizirana uz podršku ravnatelja koji je, također organizirao i da od strane škole svim djelatnicama, kao i svake godine, simbolično budu darovani karanfili i bombonjere kao mali znak pažnje.

Svim majkama, djelatnicama, učenicama i svim ženama želimo sretan Međunarodni dan žena!