Implementacija projekta “Ključne kompetencije u obrazovanju”

seminar-osce2

Na inicijativu ureda OSCE-a u Bijeljini, i uz podršku Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske, započela je implementacija projekta “Ključne kompetencije u obrazovanju”. Projekt će obuhvatiti sve osnovne škole u našoj županiji.

U našoj školi održana je obuka u trajanju od dva dana (18. i 24.01.2012. godine). Na prvom danu obuke bili su prisutni ravnatelji, pedagozi i po jedan nastavnik iz svake škole sa područja naše županije, a na drugom danu obuke pedagozi i nastavnici.

Europska unija je 2004. godine usvojila dokument pod nazivom “Ključne kompetencije za cjeloživotno učenje, europski referentni okvir”. Ovim dokumentom konkretizirano je osam područja ključnih kompetencija od posebnog značaja za razvoj učenika i njegovu uspješnost tijekom cjeloživotnog učenja.

Na ovaj način se pokušava odgovoriti izazovima suvremenog svijeta. Stručnjaci kažu da će se djeca u odrasloj dobi baviti poslovima koji još nisu izmišljeni. Ne možemo im dati sva znanja koja će im biti potrebna u životu, i upravo zbog toga je važno osposobiti učenike za cjeloživotno učenje.

Projekt u našoj županiji vezan je za dvije ključne kompetencije, a to su “znati kako učiti”, s naglaskom na mape uma kako jednim elementom ove ključne kompetencije, i “znati živjeti s drugima”.